YÖK Atlas yazılımı, üniversite adaylarının, üniversite ve meslek tercihi yaparken daha bilinçli tercihler yapabilmesi amacıyla hazırlanmıştır. YÖK Atlas tercih sihirbazı ile önceki senelerin lisans ve önlisans taban puanları ile kontenjan durumları görülebilir. Ve tercihleri buna göre yapabilirsiniz.
YÖK'ün yayımladığı Atlas tercih robotu, ÖSYS ile öğrenci alan lisans ve ön lisans programlarının, kontenjan, yerleşen sayısı, taban puan ve taban başarı sırası bilgilerine ulaşmada kolaylık sağlıyor.
Son 4 yılın taban başarı sıraları, puan türü değişen programların eski puan türündeki taban başarı sıraları, şehre, üniversite türüne, burs oranlarına, öğretim türüne göre arama yapma imkanı, aşağıdaki linke tıkladıktan sonra karşınıza çıkacak olan “Puan Türü Seçin” alanını doldurduktan sonra kolayca görüntülenebilecek.
Bu yazılım, üniversite adaylarının, üniversite ve meslek tercihi yaparken daha bilinçli tercihler yapabilmesi amacıyla hazırlanmıştır.
Yazılım bir “tercih robotu” değildir. Sadece YÖK tarafından derlenebilecek/paylaşılabilecek işlenmiş verilerin yer aldığı seçkin ve güvenilir referans kaynaktır.
“Üniversite Seç” kutucuğuna üniversite ismi girerek, o üniversitedeki lisans programlarının listesini görebilirsiniz. Detayları görmek için programın üstüne tıklayabilirsiniz.
“Program Seç” kutucuğuna ilgi duyduğunuz programı (mesleği) girdiğinizde, bu isimli programların bulunduğu üniversiteleri görebilirsiniz. Detaylarını görmek istediğiniz program için üniversitesinin üzerini tıklayabilirsiniz.
Açılacak sayfalarda aşağıdaki detayları bulacaksınız:
Yükseköğretim Girdi Göstergeleri:
- Kontenjan, yerleşen, kayıt yaptıran, ek yerleşen, ek kayıt yaptıran sayıları
- Yerleşenlerin cinsiyet dağılımı
- Yerleşenlerin geldikleri coğrafi bölgeler
- Yerleşenlerin geldikleri iller
- Yerleşenlerin öğrenim durumu
- Yerleşenlerin liseden mezuniyet yılları
- Yerleşenlerin mezun oldukları lise alanları
- Yerleşenlerin mezun oldukları lise grupları / lise tipleri
- Yerleşenlerin mezun oldukları liseler
- Yerleşen okul birincileri
- Taban puan ve başarı sırası istatistikleri
- Yerleşen son kişinin profili
- Yerleşenlerin YKS net ortalamaları
- Yerleşenlerin YKS puanları
- Yerleşenlerin YKS başarı sıraları
- Ülke genelinde tercih edilme istatistikleri
- Yerleşenlerin ortalama kaçıncı tercihlerine yerleştikleri
- Yerleşenlerin tercih eğilimleri – Üniversite türleri
- Yerleşenlerin tercih eğilimleri – Üniversiteler
- Yerleşenlerin tercih eğilimleri – İller
- Yerleşenlerin tercih eğilimleri – Aynı/Farklı programlar
- Yerleşenlerin tercih eğilimleri – Programlar (Meslekler)
- Yerleşme koşulları
- Yükseköğretim Süreç ve Çıktı Göstergeleri:
- Öğretim üyesi sayısı ve unvan dağılımı
- Kayıtlı öğrenci sayısı
- Kayıtlı yabancı öğrenci sayısı
- Programdan mezun olan öğrenci sayısı
- Değişim Programları ile giden/gelen öğrenci sayısı
- Yatay geçiş ile gelen öğrenci sayısı
Yazılımın fayda sağlayacağı kitle yükseköğretime geçiş aşamasındaki öğrenciler, öğrenci aileleri, ortaöğretim seviyesindeki eğitimciler, eğitim yöneticileri, yükseköğretim seviyesinde akademisyen, araştırmacı ve yöneticilerdir.
Yazılım, 2016 ve 2017 ÖSYS ile 2018, 2019 YKS’de Merkezi Yerleştirme ile öğrenci alan üniversitelerin lisans programlarını (fakülte/yüksekokul) kapsamaktadır.
Farklı öğrenim sistemine sahip bazı üniversitelere fakülte tercihi yaparak giriş yapılmaktadır. Üniversite ismiyle arayarak bu üniversitelere ulaşabilirsiniz. (Bu üniversiteler; Adıyaman, Bilecik Şeyh Edebali, Konya Gıda ve Tarım, Sabancı, Süleyman Demirel ve TED Üniversiteleridir.)
Yorumlar